Hemipleji (inme) Nedir?
Hemipleji (inme) vücudun sağ ya da sol tarafındaki fonksiyonel bozukluklardır. Özetle bireyin kısmi felç olması durumudur. (TDK)
Hemipleji (İnme) dünyada en sık görülen beyin ya da sinir sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Hemipleji, dünyada hastalıklardan ölüm oranları arasında kanser ve kalp hastalığı sonrasında üçüncü sırada yer almaktadır.
Hemipleji (İnme)’ye sebep olan faktörler arasında;
- Kalp Hastalığı
- Şeker Hastalığı
- Yüksek Tansiyon
- Aşırı kilo
- Sigara, Alkol
- Yüksek Kolesterol
gibi durumları sayabiliriz.
Hemipleji tedavisinde ilaç tedavisi uygulamaya başlandıktan sonra mutlaka rehabilitasyon programının uygulanması gerekmektedir.
İlaç tedavisi hastalığın ilerlemesini engellemeye yöneliktir. Özellikle beyin kanamalarında veya damar tıkanmalarında beynin ihtiyacı olan kana kavuşması sağlanmalıdır.
Rehabilitasyon süreci ise ilaç tedavisinin yanıt verdiği durumdan hemen sonra başlatılacak olan egzersiz programıdır.
Rehabilitasyonun amacı kişinin fiziksel aktivitelerini kendi kendine yerine getirebilmesini sağlamaktır.
Rehabilitasyonun geç başlatılması hastada başka sorunlar çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle Hemipleji (İnme) tedavisinde rehabilitasyon son derece önemlidir.
İnme tedavisi rehabilitasyon programında; çeşitli egzersizler, kol veya bacaklarda oluşan inmelerde gerdirme egzersizleri, his kaybının oluştuğu kasların güçlendirilmeye yönelik programlar hekim kontrolünde gerçekleşmektedir.
İnme rehabiliyastonun hastada şu durumlarda düzelme beklenir;
- Hastalığın oluşturabileceği başka hastalıkları önlemek
- Algı ve duyulardaki kaybı tedavi etmek
- Hareket kabiliyetini tekrar geri getirmek
- Hastanın çevreye uyumunu sağlamak
- Hastanın yaşamını daha kaliteli hale getirmek
Hemipleji tedavisi, İstanbul Anadolu yakasında bulunan bakımevi merkezimizde uzman hekimler ve tecrübeli sağlık personeli tarafından yapılmaktadır.
İnme, uygun ve kontrollü rehabilitasyon ile en aza indirilmektedir. Bu nedenle tedaviyi ihmal etmemenizi öneririz.
Hemipleji (felç)Rehabilitasyon Süreci
Sol ihmal sendromunun tedavisinde klasik rehabilitasyonun yanı sıra hastanın yaşadığı ortam buna göre düzenlenmelidir. Hastanın yatağı, asla felçli taraf duvar kenarına gelecek şekilde konumlanmamalı, tam tersi balonlar ve parlak süsler ile dikkat çekilecek hale getirilmelidir.
Hasta ile sol taraftan iletişim kurulmalı, hasta sol taraftan beslenmelidir. Televizyonu o taraftan izlemelidir. Bunları yapmaktaki amaç hastanın felçli tarafının farkındalığını arttırmaktır.
İhmal sendromu tedavisi uzun ve zorlu bir süreç olmakla beraber sol felç hastalarında sıklıkla görülmektedir.
Duyu eğitimi, ayna terapisi, elektrik stimulasyonlar, sanal gerçeklik ve biofeedback eğitimi gibi çeşitli yöntemler tedavisinde oldukça faydalıdır.
Yatılı fizikk tedavi merkezimize yatan ve sol taraf felç tedavisi gören hastalarımız için Eksen Bakım yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezimiz donanımlı olup felç tedavisi gören hastalarımızın tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır.
7/24 hemşire ve bakım hizmetlerimiz kendi alanında uzman hemşire ve bakım ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Uzman fizyoterapistler tarafında günlük hastanın sağlık durumuna göre bazen bir bazen iki bazen de 4 seans fizik tedavi hizmeti verilmektedir. Doktor konsültasyonlarımız sürekli olarak yapılmaktadır. Herhangi olumsuz bir durum karşısında 7/24 müdahale edecek doktor kadromuz mevcuttur. Hastaya müdahaleler doktor kontrolünde gerçekleşmektedir. Hasta kurumumuzda çalışan uzman ekibimiz tarafından sürekli kontrol altında tutulmaktadır. Düzenli beslenme programları uygulanmakta, kişisel bakımları yapılmakta, ve sosyalleşmeleri adına atılması gereken tüm adımlar atılmaktadır. Hastanın psikolojik moral seviyesi sürekli yüksek tutmak için gayret gösterilmektedir. Her hafta bu yönde uzman psikologlara tarafından rehabilitasyon uygulanmaktadır.
Hemipleji bir diğer adıyla felç çok zor bir hastalıktır. Bu hastalık döneminde hastanın özellikle mora ve motivasyonunun çok üst düzeyde tutulması gerekmektedir. Bunun için hastanın psikolojik desteğinin yanında sosyolojik olarak da destek verilmesi gerekmektedir. Sosyalleşme hastanın iyileşmesi için çok önemli bir adımdır. Zira sosyalleşen bir hastanın kendisiyle baş başa kalmaktan kurtulacak ve ağrılarını düşünmekten daha ziyade hayata nasıl bağlana bilirim duygusuna kapılacaktır.
Hayata onu bağlayan bu sosyalleşme iyileşmesini de aynı zamanda hızlandıracaktır. Bu nedenle Kurumumuzda özellikle hastanın moral ve motivasyonunun yüksek tutulması için azami gayret gösterilmektedir. Tabi bu gayretin sadece fizik tedavi merkezimizde Bulunan ekiple yapılmasından daha ziyade hasta yakınının da bu moral motivasyonundan ona destek olması zaruri bir durumdur. Hasta yakını da gerek zaman zaman ziyaretleriyle gerekse olumlu ve pozitif motivasyon içeren konuşmalarıyla Hastaya destek olması gerekir.
İstanbul Anadolu Yakası Ataşehir‘de bulunan bakımevi merkezimizde inme tedavisinin nasıl yapıldığını daha detaylı görmek ve kurumumuzun şartlarını yerinde incelemek için bakımevi merkezimizi ziyaret etmenizi öneririz.
Sağlıklı günler dileriz.