Ara
Close this search box.
Eksen Sağlık Yatılı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi İstanbul

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi ,diz, diz protezi ameliyatı,diz protezi ameliyatı sonrası ,diz protezi ameliyatı fizik tedavi,diz protezi ameliyatı sonrası egzersizler

İçindekiler

Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Diz Protezleri diz ekleminde oluşan ciddi derecede kıkırdak harabiyeti sonrası cerrahi tedavi yöntemi olarak uygulanır.  Çeşitli nedenlerden dolayı  diz ekleminde meydana gelen kıkırdak harabiyeti sonrasında hastalar ciddi derecede ağrı çekebilmektedir. Bunun yanı sıra hastalar ağrıdan dolayı yürümesini kaybedebilmekte ve kas zayıflamalarına bile neden olabilmektedir. Ayrıca hareketsizlikten dolayı diz ekleminin bükülme açısında da azalma meydan gelebilmektedir.

Tüm bu ciddi şikayetlerin ortadan kaldırılması adına ortopedistler uygun gördükleri hastalara diz protezi ameliyatları yaparlar fakat. Ameliyat sonrasında da fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaların önemi açığa çıkmaktadır. Öyle ki ameliyat olduktan sonra hastaların ağrı, şişlik, kas zaafiyeti, eklem açısı kısıtlılıkları gibi problemlerinin önüne hızlı bir şekilde geçebilmek için diz protezi ameliyat sonrası fizi ktedavi protokolleri oluşturulmuştur.

Bu protokollere uygun bir biçimde hareket edilirse hastaların yaşam kalitelerinde önemli derecede iyileşmeler saptanmıştır. Total diz protezleri ameliyatları 65 yaş ile 84 yaşları arasında olan popülasyonda ve kadınlarda daha çok uygulanan ameliyatlardır. 

Günümüzde kullanılan materyaller, yeni teknoloji ve teknikler ve de cerrahların bu ameliyatlardaki tecrübelerinin artması dolayısıyla protezlerin ömrü artmış durumdadır ve daha geniş yelpazedeki hasta gruplarını diz protezi ameliyatları yapılabilmektedir. Diz protezleri ameliyatları sonrasındaki fizi ktedavi rehabiltiasyon uygulamları ise diz protezi ameliyat sonuçlarını büyük oranda etkilediği için çok daha önemli bir hale gelmiştir.

Total diz protezi ameliyatlarından sonra uygulanan fizik tedavide ağrıyı azaltmak, eriyen kasları güçlendirmek, eklem kısıtlılıklarını çözmek, ameliyat sonrası skar dokuları yumuşatmak, hastanın mobilitesini ve günlük yaşam aktivitelerini artırmak, şişliği azaltmak hedeflenir.  Bu bağlamdadiz protezi ameliyatlarından sonra uygulanan  fizik tedavi seanslarına olabildiğince erken başlamakta fayda vardır. 

Artık günümüzde hemen hemen tüm ortopedistler sementli protezi tercih ettiği için hastalarının ameliyat sonrası hemen 1. gün walker veya çift koltuk değneği ile fizyoterapist eşliğinde yürümesini ister.  Daha sonra tek bastona geçilir ve en geç 6. haftada bastonun da bırakılması önerilir. 

Ayrıca ameliyat sornalarında uygulanan Sürekli Pasif Hareket cihazının (CPM) herhangi bir kanıtlanmış etkinliğinin olmadığı da yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Diz Protezi Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi Protokolüne  Göz Atalım.

Cerrahi günü, solunum egzersizleri, ayak pompalama egzersizleri ve bandaj uygulamaları yapılır.

Cerrahi sonrası 1-3. gün, izometrik quadriceps egzersizleri, ayak pompalama egzersizleri, düz bacak kaldırma egzersizi, pasif diz ekstansiyonu egzersizi, buz uygulamaları, kısmi/tam ağırlıkla walker yardımıyla yürüme ve yük aktarma egzersizleri yapılır.

Cerrahi sonrası 4-10. günler arası yukarıda açıklanan egzersizlere ek olarak pasif diz ekstansiyonunda germe egzersizleri, aktif/asistif quadriceps egzersizleri, bacak ve kalça kaslarına izotonik, izometrik egzersizler verilir. Ve diz açısının 90 dereceye gelmesi beklenir.

Cerrahi sonrası 2-6. haftalar arasında ise yukarıdaki programa ek olarak öne ve yana merdiven çıkma ve hamle egzersizleri öğretilir.

Cerrahi sonrası 7-12. haftalarda yine ek olarak fonksiyonel aktivitelere dönüş egzersizleri, çömelme egzersizleri, progresif yürüme programı öğretilir.

Cerrahi sonrası  14-26. haftalarda ise ek olarak yüzme, bisiklet, tenis gibi aktiviteler önerilebilir, ayrıca 105 derecelik diz bükülme açsı beklenmektedir.

Kurumumuzda Beyin felci Tedavisi ile Alakalı Nasıl bir Program Yürütülmektedir?

Tedavide kişinin kaybettiği yürüme, elini kullanma gibi problemlerini kurumumuzda verdiğimiz günlük 2 seans fizik tedavi programında çeşitli fizik tedavi cihazları ve uygun egzersiz programları yoluyla tedavi etmekteyiz.

Eş zamanlı olarak profesör doktor kadromuzdan oluşan ekip ile, uygulanan fizik tedavi programı, medikal tedavi ile desteklenip, takip edilmektedir.

Amacımız beyin felci sonrası ortaya çıkan problemleri ekip halinde çalışarak en kısa zamanda, en iyi şekilde ortadan kaldırmaktır.

İstanbul anadolu yakası Ataşehir’de bulunan Eksen Bakım Yatılı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi olarak femur kırığı olan hastalarımız için doktorlarımız tarafından hazırlanmış Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı bulunmaktadır.

Ayrıca Bakım ekibimiz tarafından refakatçiye gerek duyulmadan 7/24 A Kalite bakım hizmeti verilmektedir.

Öncelikle günlük uygulanan seanslar doktorumuzun muayenesinden sonra hastalara özel olarak uygulanmaktadır. Onun için yatılı fizik tedavi görmesi gereken hasta öncelikle doktor tarafından muayene edilip fizyoterapistler eşliğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulanır.

Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon seans ücretleri hastanın kurumumuzda aldığı seans ve bakım hizmetine göre değişmektedir. Kurumumuzda odalarımız tek yataklı, çift, üç ve dört yataklı olarak değişmektedir. Oda fiyatlarını bizimle iletişim kurarak alabilirsiniz. Kurumumuzun şartları ile alakalı Galeriyi gezebilirsiniz.

Eksen Sağlık Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezimizin SGK ile anlaşması bulunmamaktadır. Ücretler ile alakalı yine bizleri arayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Size Yardım Etmemize İzin Verin

Sorunuz mu var?