Ara
Close this search box.
Eksen Sağlık Yatılı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi İstanbul

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi, Kan Pıhtılaşması Tedavisi

İçindekiler

Beyinde Kan Pıhtılaşması Nedir?

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi , Kan hücrelerinin bazı sebeplerden dolayı damarların içinde meydana getirdiği pıhtı, damar duvarına yapışık bir şekildedir. Bu pıhtının damar duvarından kopması durumunda, kan dolaşımına karışıp beyinde pıhtı atmasına sebep olabilmektedir.

Beyin haricinde kalp, akciğer böbrek ve bacaklarda da pıhtı atması oluşabilir. Bu duruma literatürde pıhtı atması denir.

Beyindeki bu tarz pıhtı atması kalp ve akciğeri besleyen damarları tutması neticesinde ölüme kadar götüren ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

PIHTI ATMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi Uzun seyahat yapan kişiler genelde hareketsiz kalırlar. Bu nedenle beyinde pıhtı atması sık rastlanan bir rahatsızlıktır.

Yine uzun süre hareketsiz kalmak, bacaklarda kan toplanmasına ve buna bağlı olarak da toplardamarda pıhtı oluşup bu pıhtının kopması halinde kan dolaşımı yoluyla beyinde pıhtı atmasına sebep olur.

Pıhtı atmasının nedenlerinden; bir defa dahi olsa daha önce kalp krizi geçiren, kalp kapakçığında hastalığı olan, ritim bozukluğu yaşayan, ileri yaş gurubundakiler ve genetik yatkınlığı olanlardır.

Televizyon ve internet başında uzun süre hareketsiz kalmak ta beyinde pıhtı atmasına sebep olabilir. Ortopedik cerrahi olan veya uzun süre hastahanede hareketsiz yatan kişilerde de risk bulunmaktadır.

BEYİNE PIHTI ATMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi Beyne pıhtı atması sonucu beynin konuşma merkezine giden damarlar tıkanırsa kişi konuşma kabiliyetini kaybedebilir.

Kolu ve ayağı oynatan merkez damarlarda pıhtı atması gerçekleşirse kişinin eli ayağı tutmaz ve düşer. Bunun neticesinde de halk arasında bilinen ismi ile felç veya inme oluşur. 

Göz damarlarına pıhtı atması sonucu ise kişi görme yetisini kaybedebilir.

PIHTI ATMASI NASIL ÖNLENİR?

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi Kan pıhtısının olup olmadığını kişi kendiliğinden fark edemez. Bireylerin belli bir yaştan sonra belli dönemlerde hastanelerde genel bir kontrolden geçmeleri çok önemlidir.

Bu, olası bir hastalığın oluşumunu önlemek ya da erken tedavisinin başlanması için çok önemlidir. Bu kontrollerde beyin MR’ından kan testine kadar bir çok tetkik yapılmaktadır.

Kan pıhtılaşması olan kişi bu sorunun tespit edilmesi durumunda kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanmaya başlar. Özellikle beyin kanaması ve kalp krizi geçiren hastalarda bu ilacın kullanımı daha yoğundur.

Bu tür hastalarda kan sıvılaştırıcı ilaç kullanılmasının sebebi hastanın pıhtılaşmaya meyilli bir kan yapısının olması ve pıhtılaşan kanın ciddi riskleri olmasıdır.

Pıhtı atmasına bir diğer önlem de sigara kullanılmamasıdır.

Sigara kullanımı damar sertliğine neden olur. Damarlar esnek yapılara sahip olduklarından kan pompalandıkça damarlar genişleyip daralma gösterirler.

Sigara içen bireylerin damarları bu işlevi görmeyi zamanla bırakır.

Damar sertleşmeleri de kan pıhtılaşmasına zemin hazırlarlar. Bu pıhtılaşmayı engellemenin yollarından birisi de sigara kullanmamaktır.

PIHTI ATMASI TEDADVİSİ NASIL YAPILIR?

Pıhtı atması tedavisinde, kan pıhtısının verdiği zarar, acil müdahale ile azaltılabilir. Pıhtı atmasını yaşayan kişiye müdahale geciktikçe hastanın vücudundaki pıhtı büyümeye devam eder ve buna bağlı olarak o bölgeye verdiği zarar da genişler.

İlk olarak hastaya ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bu sayede pıhtı o bölgede eritilmeye başlanır. Bu pıhtının eritilmesi için kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanılır. Gecikmiş bir pıhtı atma durumunda ilaç çözüm olmayabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale yapılması söz konusu olur. Öncelikle denenmesi gereken yöntem hastanın damar yolundan pıhtı temizlenmesidir.

Eğer bu cerrahi müdahale çözüm getirmezse açık ameliyat söz konusu olur. Bundan sonraki süreçte ise hastanın bir süre hastanede gözlem altında tutulması gerekir.

Hasta eve geçtikten sonra kendisini çok yormamalıdır. Alkol ve sigara tüketmemelidir. Bunun dışında kendisini yormadan düzenli egzersizler yapmalıdır.

Beyne pıhtı atmasını tetikleyen faktörler nelerdir?

Bu faktörleri 3 grupta tanımlamak mümkün.

Değiştirilemeyen risk faktörleri

  • Yaş : İnmeli hastaların % 75’i 60 yaş civarındadır.
  • Cinsiyet : Erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı daha fazladır.
  • Aile öyküsü : Ailede hipertansiyon,yüksek kolesterol, diyabet,kötü beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obeziteye eğilim olması inme riskini yükseltecek şekilde etki etmektedir.
  • Önceden geçirilmiş inme : İskemik bir inme ve geçici inme sonrası yeni bir inme görülmesi riski oldukça yüksektir.

Yaşam Tarzına bağlı risk fakförleri

  • Sigara kullanımı : Kan pıhtılarının daha kolay oluşmasına ve damar yapısının bozarak inmeye neden olur.
  • Fazla kilo ve hareketsiz yaşam tarzı : yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterol seviyesine neden olduğundan inme risk faktörüdür.
  • Aşırı alkol kullanımı : Kan basıncını, vücut yağ oranını yükseltmek ve kalp sorunlarına yol açarak inme riskini artırır.

Tıbbi risk faktörleri

  • Yüksek tansiyon : Yüksek kan basıncı damar duvar yapısını bozan en yaygın inme nedenlerinden biridir.
  • Şeker / Diyabet hastalığı :Şeker hastalarında, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesi de yüksek olduğundan damarlarda daralma ve tıkanma
  • Yüksek kolesterol : Beyni besleyen damarlar içlerinde plak tarzı birikime neden olarak kan akışını engeller ve inmeye yol açabilir.
  • Kalp ritm bozuklukları : Atriyal fibrilasyon adı verilen düzensiz bir kalp ritmi önemli bir inme risk faktörüdür

Yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve sigara içmek inmenin en önemli risk faktörleridir. Türk halkının yaklaşık yarısı bu üç risk faktöründen en az birini taşımaktadır.

Pıhtı riski en çok kimlerde görülür?

Pıhtı oluşma riski yukarıda bahsedilen 3 grupta tanımlanan risk faktörlerine sahip kişilerde en fazla görülmektedir. Tibbı ve yaşam tarzına bağlı risk faktörleri kontrol altına alınarak inme oluşturma oranları ciddi şekilde azaltılabilir.

Tıbbi risk faktörleri azaltmak için düzenli doktor kontrollerine gidilmesi, bu risk faktörlerine zamanında teşhis konulması, gerekli tedavinin doktor denetiminde uygulanması gerekmektedir.

Yaşam tarzında pıhtı oluşturarak inmeye yol açan sigara içmek, alkol kullanmak, yanlış beslenmek ve hareketsiz yaşam tarzı gibi alışkanlık ve yaşam şekilleri bırakılarak yerlerine sağlıklı seçimler koyarak risk faktörlerinden uzaklaşmak mümkün.

Yaş, önceden geçirilmiş inme, cinsiyet gibi değiştirilemeyen faktörlere sahip olan kişilerde ise düzenli doktor kontrolleri ve gerekli tüm tedavi ve sağlıklı yaşam tarzını sürdürmek çok daha önemli olmaktadır.

Beyne pıhtı atmasının belirtileri nelerdir? Erken belirtileri var mı?

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi Beyne pıhtı atmasının en önemli belirtileri; Yüzde tek taraflı kayma, vücudun bir tarafında, aniden ve daha önce olmayan kuvvetsizlik, bir kolu ve bacağın tutmaması, uyuşma ve karıncalanma, konuşmanın bozulması ve görmede kayıp yani geçici körlük oluşmasıdır. Bu belirtiler fark edildiğinde aksi ispatlanan dek hasta inme olarak kabul edilir.

Ayağa kalkmaya çalışan bir insan kalkamıyorsa veya ayaktayken düşüyorsa, kollarını havaya kaldıramıyorsa, kelimeler ağzından düzgün çıkmıyorsa ya da düzgün cümleler kuramıyorsa inme geçiriyor demektir. Daha da önemlisi, inme gece uykuda bile gerçekleşebilir. Normal olarak uykuya yatan bir insan, uykusundan inme geçirerek, felç halinde uyanabilir.

İnme hastalığının uyarıcı belirtisi yoktur. Aniden gelişir. Bazen hastalarda bu belirtilerden biri ya da birkaçının oluşup, birkaç saat içinde (en geç 24 saat) tamamen düzeldiği geçici inme adıyla tanımlanan durum görülebilir.

Belirtiler tamamen geçse bile hasta mutlaka bir inme merkezine başvurmalıdır. Geçici inmenin ardından kalıcı bir inme oluşma ihtimali oldukça yüksektir.

İnmenin tedavisi nasıldır?

Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi İnme tedavisi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Beyin damarı tıkandığında, beyin dokusunda hasar oluşmaya başlar. Bu hasar bekledikçe daha da genişler. Tıkanan damar büyük olduğunda ve süre uzadığında beyin hasarı artar. Bir an önce damarın açılması ise tüm bunları engelleyerek beyin dokusunda oluşan hasarın genişlemesinin önüne geçer.

Beyin dokusunda, inme nedeniyle oluşan hasarı, ne kadar kısıtlı tutabilirsek o derece erken ve hızlı düzelme sağlayabiliriz. Bu nedenle, inme söz konusu olduğunda, hızlı tedavi erken ve hızlı düzelme demektir.

Bunlardan biri, pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilerek ( Tromboliz ) pıhtının erimesinin beklenmesidir. İkincisi ise, son yıllarda giderek artan teknolojik yenilikler barındıran, anjiyografik pıhtı çıkarma (Trombektomi ) işlemleridir.

Anjiyo yapılarak tıkanan beyin damarının bulunarak ve özel cihazlarla pıhtının çıkarılması işlemidir. Bu uygulamalardan biri diğerine alternatif olarak kullanılmaz. Aksine, birbirlerini tamamlayıcı ve başarı arttırıcı olarak kullanılır.

İlk 6 saatte uygulanan ‘anjiyografik pıhtı çıkarma tedavisi’ o denli yararlıdır ki, tedavi edilen 3 hastanın 1’i tamamen eski hayatına dönmektedir.

tromboliz, yani pıhtı eritici ile tedavi ilk 4.5 saatte hastaneye ulaşan hastalara uygulanır. Bu süreden sonra gelenlere uygulanmaz. Bu nedenle bir kez daha, hastaneye erken ulaşmanın önemini vurgulamak gerekir.

Erken müdahale felcin kalıcı olmasını önleyebilir. Hastaya ne kadar erken müdahale edilirse, felcinin düzelme şansı da o kadar fazla olacaktır. İdeali hastanın ilk birkaç saat içinde tedavisinin yapılabilmesidir.

Bu tedaviler donanımlı inme merkezlerinde konusunda profesyonel ve deneyimli çeşitli uzmanlıkların biraya gelmesi ise oluşan özel ekipler ve yüksek teknolojik cihazlarla 7 gün X 24 saat uygulanmalıdır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon seans ücretleri hastanın kurumumuzda aldığı seans ve bakım hizmetine göre değişmektedir. Kurumumuzda odalarımız tek yataklı, çift, üç ve dört yataklı olarak değişmektedir. Oda fiyatlarını bizimle iletişim kurarak alabilirsiniz. Kurumumuzun şartları ile alakalı Galeriyi gezebilirsiniz.

Eksen Sağlık Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezimizin SGK ile anlaşması bulunmamaktadır.  Ücretler ile alakalı yine bizleri arayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.

“Beyinde Kan Pıhtılaşması Tedavisi” için 4 yanıt

  1. annem 11 şubatta düşüp sol tarafı felç oldu beyinde pıhtı oluştu. bir hafta özel hastanede daha sonrada 1 ay şehir hastanesinde yoğun bakımda ve palyatif serviste yattı. daha sonra hastayı bize verdiler evde bakım yapamıyacağımız için bakım evine koyduk fakat orada sadece günlük bakımı ve burundan mama ile beslediler. şu an hiç konuşamıyor ve tepki veremiyor yani iyice kötüleşti. iyileşme umudu varmı sizinle nasıl iletişime geçebiliriz.

    1. Merhaba,
      Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkürler. Öncelikle çok geçmiş olsun. Hastanızın tedavisi ile ilgili olarak bize 0216 518 0518 nolu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. Gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

  2. 2019 Nisan 11debeyin sapıma Antalya Manavgatta sabaha karşı pıhtı attı. Ertesi gün akşam üzeri Antalya araştırma Hastanesine yatış yaptım. Bir sürü tetkiklerden sonra beyin sapına pıhtı attığı sonucuna vardılar bana ilaç tedavisine başladılar. Sonra eşim ve damadım geldi. Beni bir 5gun sonra arabayla Kayseri’ye geçirdiler. Erciyes Üniversitesinde yer olmadığı için 2 gün bekledim. Hastanede düştüm ve başıma 7 dikiş attılar. 15 gün kadar hastanede yattım.
    Şu anda yürümekte zorlanıyorum.Gut hastalığım var 6 tane de damarım değişti Ay-Pas oldum2014 Şubat 7de.
    Bana yardım edebilirsiniz. Çok teşekkür ederim.

    1. Merhaba,

      Bizimle iletişime geçtiğiniz için teşekkürler. Öncelikle çok geçmiş olsun. Tedavinizle ile ilgili olarak bize 0216 518 0518 nolu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz. Gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Size Yardım Etmemize İzin Verin

Sorunuz mu var?