Felçli Hasta Rehabilitasyonu - Fizik Tedavi

İçindekiler

Felçli Hasta Rehabilitasyonu

Felçli Hasta Rehabilitasyonu: Felç (İnme) genellikle ileri ve orta yaşlarda görülen bir hastalıktır.

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastaları, kalpte ritim bozukluğu yaşayanlar, kalp kapaklarında problemi olanlar, sigara ve/veya kahveyi çok tüketenler, fazla kiloları olanlar ve günlük yaşamında çok az hareket eden kişiler inme hastalığına yakalanma riskine çok yakındırlar.

Felç tedavisi mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmeye çalışılmalıdır. Özellikle kırsal kesimde yaşayanlar felç geçiren hastalara tıp dışı yöntemler ile tedavi programı uygulamaya çalışmaktadır. Bu tip tedaviler son derece hatalı ve yanlıştır. Hastalığın daha çok ilerlemesine sebep olabilmektedir.

İnme tedavisinin amacı hastanın günlük yaşamını etkileyen eksikliklerini ortadan kaldırmaya yöneliktir.

Günlük ihtiyaçlarını bağımsız bir şekilde (tuvalete gitme, su içme, yemek yeme) yapması sosyal ve ruhsal yaşamı için de son derece önemlidir.

Felçli hasta tedavisinde özel programlar uygulanmaktadır. Felç geçirmiş hastanın yattığı yatağından, yediği yemeğe kadar dikkat edilmelidir. Hasta ile yeni doğmuş bir bebek gibi ilgilenmek gerekmektedir.

İnme rehabilitasyonun amacı, hastanın yeniden yürüyebilmesi, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, el ya da ayağında kaynaklanan felçli durumunun giderilmesidir.

Felçli Hasta Egzersizleri

Felç (inme), beyindeki damarların tıkanması veya yırtılması sonucu gelişen klinik bir tablodur. Beyin damarlarındaki tıkanma veya kanama sonucu etkilenen alana yeterli kan gitmez. Kısa bir süre içerisinde yeterli oksijen ve şeker alamayan beyin hücreleri ölür. Buna bağlı olarak vücutla alakalı bazı fonksiyonel bozukluklar meydana gelir.

Bu hastalarda vücudun bir yarısının tümü veya bir bölümünde;

  • Zaaf veya sarsaklık
  • Yutma güçlüğü
  • Dengesizlik
  • Konuşma/lisan bozuklukları
  • Bir gözde görme kaybı
  • Davranışsal/kognitif semptomlar görülebilir.

Felç (İnme)’nin yol açtığı bağımlılığa ve diğer komplikasyonlara bağlı olarak hastaların yaşam kalitesi de etkilenmektedir. Kişiye ve gereksinimlere özel, kapsamlı bir Rehabilitimi programı uygulanması kişinin kazanımlarını arttırmak açısından önemlidir. Erken dönemde yapılan Rehabilitimi komplikasyonların önlenmesi, kişinin en iyi düzeyde fonksiyonlarının korunmasını sağlar. Bu dönemde pozisyonlama, ödem kontrolü, ortezleme, eklem hareket açıklığı egzersizleri yapılır.

İstanbul’daki hasta yaşlı bakımevi kliniğimizde özel Rehabilitimi işlemleri uygulanmaktadır. Hastalara günlük egzersizler düzenli bir şekilde yaptırılarak sağlığına kavuşması amaçlanmaktadır.

Günümüz tıp anlayışında omurilik felci geçirmiş bir hastanın kısmen sağlıklı bir birey gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği tedavi programları geliştirilmiştir. İstanbul Anadolu yakasında bulunan kliniğimizde yaşlı bakımevi, inme tedavileri, felçli hasta rehabilitasyon programları uygulanmaktadır.

Ju mund të shfletoni videot tona në Youtube..

Ju urojmë ditë të shëndetshme

10 Përgjigje te “Felçli Hasta Rehabilitasyonu”

  1. Merhabalar babam geçtiğimiz pazar günü beyin kanamasindan ötürü felç geçirdi sağ tarafı felçli ama dokunulduğunda hissediyor konuşma güçlüğü oluştu epikrizi bizde felç sağ tarafını etkiliyor oynatamiyor ama his var dediğim gibi ne gibi yol izlemeliyiz acaba atlatilabilirmi hu felç bir kez kanama olmuş ve geri çekilmeye başlamış kanama yardımcı olabilirseniz çok sevijirim

    1. Merhaba,
      Kanama hastalarında rehabilitasyon kademeli ve kontrollü olmalı yeniden zorlama ile beyin kanama riski geçirmesi olası. Mutlaka oturma dengesi ve ayakta durma dengesi çalışılmalı…his ve motor kontrol ayrı şeyler hasta hareket ettirebilir ama hissedemeyebilir veya hissedebilir ama hareket ettiremeyebilir hepsi bir bütün içinde değerlendirilmeli

  2. merhabalar annemiz 18 ay önce beyine pıhtı attı ve sag taraf felç oldu konuşamıyor ve simdi bakıma muhtac yası 78 fizik ve rehabilitasyonla biraz düzelme ihtimali varmıdır teşekkür ederim

    1. Merhaba, Hastanın detaylı raporlarıyla doktorlarımız tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Arzu ederseniz hafta içi saat 10:00-14:00 arası randevu alarak ücretsiz muayeneye hastanızı getirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için 02165180518 numarayı arayabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

  3. Merhaba
    annem 76 yaşında ağustos ayı nın 11 inde kalpten dolayı pıhtı atması sebebiyle sol kol ve sol bacak ta felç oluştu istanbul da bir kurum a yatırdık fakat fizik tedavi hizmeti yetersiz kalıyor şu anda bilinç açık konuşabiliyor sol bacakta his mevcut dokununca hissedebiliyor yatılı olarak daha ciddi bir fizik tedavi görmesi gerekiyor ücret seçenekleriniz hakkın da bilgi alabilirmiyim bir de böyle bir tedavi yaklaşık ne kadar sürebilir

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Size Yardım Etmemize İzin Verin

Sorunuz mu var?