MS Multipl Skleroz Nedir?
MS Multipl Skleroz , genç erişkinlerde görülen, genellikle alevlenmeler ve düzelmelerle seyreden bağışıklık sistemine etkileyerek beyin ve umur işte bazen geri dönülmez sorunlara yol açan kronik bir hastalıktır. Genellikle 20-40 yaşları arasında başlar…
MS Multipl Skleroz’de Görülen Klinik Belirtiler Nelerdir?
Görme kaybı, duyu kaybı, çift görme, denge bozukluğu, depresyon, yorgunluk, kol ve bacaklarda uyuşmalar, konuşma bozuklukları, baş dönmesi, kol ve bacaklarda güç kaybı, idrar yapmada sorunlar ve cinsel sorunlar klinik belirtilerdir.
MS (Multipl Skleroz) hastalığının tedavisinde medikal tedavi ile birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemli bir yere sahiptir.
MS Multipl Skleroz’ de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
MS (Multipl Skleroz) ‘da kas zayıflıkları, görme kayıpları, değişmiş duyu ve ağrı algısı, yorgunluk, duygusal ve bilişsel değişiklikler çok sık görülür.
Bu belirtiler denge ve yürüme sorunlarına ve yaşam kalitesinde değişikliklere yol açar. Özellikle yürüme sorunları ve denge kayıpları günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayıcıdır.
Günlük yaşam aktivitelerinin kısıtlaması ve bununla birlikte günlük harcanan enerji düzeyinin azalması MS (Multipl Skleroz) hastalarında ayrıca obezite, osteoporoz, kardiyovasküler hastalıklara neden olmaktadır.
Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite yaşamın tüm safhalarında hastalıkları önleme, kendini iyi hissetme ve kişinin yaşam kalitesini desteklemede önemlidir.
MS (Multipl Skleroz) hastalarında spinal kord yaralanmaları, travmatik beyin yaralanmaları ve strok gibi diğer hastalıklara benzemeyen şekilde sabit bir hastalık belirtisi yoktur.
Hastalık boyunca ortaya çıkan belirtiler özellikle atak dönemlerinde değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle her hasta ayrı ayrı değerlendirilmeli ve egzersiz programına alınmalıdır.
MS (Multipl Skleroz)’da egzersiz uygulamaları çok önemlidir. Egzersizleri uygulamada herhangi bir protokol ya da sınır yoktur.
MS hastalarının, egzersizlerden faydalanabilmeleri için kendilerine özel ve zorlanmadan yapabilecekleri ölçüde olması gereklidir.
MS (Multipl Skleroz) hastalarının yaptığı egzersizler fizyoterapistler tarafından belirlenmeli ve takip edilmelidir.
MS (Multipl Skleroz) Hastalığında Fizyoterapistin Rolü Nedir?
Fizyoterapistin rolü hastalık seyri boyunca değişir. MS Multipl Skleroz hastasının hastaneye yatış dönemi, hastaneden çıkış ve sonraki dönemlerde egzersiz konusunda danışabileceği bir fizyoterapisti olmalıdır.
Fizyoterapist akut atakları takiben fonksiyonu artırmak için egzersizler ve yürüme yardımcıları konusunda hastaya destek vermelidir.
İlerlemiş durumlarda yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalara ise yatak içi pozisyonlamalar, solunum, gövde kontrolü, transferler, üst ekstremite kuvvetini artırma yönünde yardımcı olmalıdır.
Egzersiz uygulamalarına başlamadan önce MS Multipl Skleroz hastaları fizyoterapi açısından değerlendirilmelidir.
Hastanın kas kontrolü, kas tonusu, eklem hareket açıklıkları, oturma ve ayaktaki dengesi, yürümesi değerlendirilmelidir. Duyu değerlendirmeleri yapılmalı, ayakkabı seçimine de özellikle bakılmalıdır.
Fizik tedavi sürecinde yaklaşımlarımız nelerdir?
- Hastamızın vücut farkındalığını geliştiriyoruz
- Hastamızın anormal kasti musun azaltıyoruz
- Egzersizlerimize pozisyonlama ve germe ile başlıyoruz
- Duyusal kayıpları azaltmak için hastamıza çeşitli duyu girdileri ile geribildirim veriyoruz
- Fonksiyonel becerilerini günlük yaşam aktiviteleri içinde bol pratik yaptırarak kazandırmaya çalışıyoruz
- Egzersizlerimizin şiddetini basitten zora doğru dereceli olarak artırarak uyguluyoruz ve hastamızın kalp hızı ve yorgunluğunu da göz önünde bulunduruyoruz.
- Yürümeyi iyi bir ölçüde kazanmak için yürümeye hazırlık egzersizlerimize ve denge çalışmalarımıza bol bol yer veriyoruz
Unutmayın ki,
MS Multipl Skleroz, ASLA ÇARESİZ BİR HASTALIK DEĞİLDİR.
Doğru ve düzenli bir tedavi ve yaşam tarzı ile kontrol altına alınabilir.
Yine unutmayın ki, MS Multipl Skleroz yaşamı değil yaşam kalitesini tehdit eden, akılcı ve hasta, aile, hekim ve fizyoterapist iş birliği ile sıkı yönetilmesi gereken nörolojik bir hastalıktır.
Merkezimizde MS tedavisi
Yatılı fizik tedavi merkezimizde bulunan uzman ekiplerimizle 7/24 sağlık hizmeti vermekteyiz. Gerek felç inme tedavisi gerekse ms tedavisi uzman doktorlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir. Hemşireler sürekli hastalarımızın Kontrollerini sağlamakta ve herhangi bir olumsuz durum karşısında doktorun gözetimi altında müdahele sağlanmaktadır.
Hastalarımızın tıbbi bakım ve tedavilerinin yanında psikolojik rehabilitasyonlarının da çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle psikolojik destek sürekli olarak sağlanmakta ve hastalarımızın moral motivasyonunu en üst düzeyde tutulmaya Gayret gösterilmektedir.
Aynı zamanda hastalarımızın sosyalleşmesi adına da zaman zaman programlar düzenleyerek hastalarımızın sosyalleşmeleri sağlanmakta ve hastanın kendi Kabuğundan çıkıp toplumla veya diğer hastalarla kaynaşarak moralini yüksek tutması sağlanmaktadır.
Daha detaylı bilgi almak için bizleri arayabilir veya web sitesi üzerinden bizlere mesaj atabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Youtube videolarımıza göz atabilirsiniz..