It is used to express the stroke that develops as a result of bleeding or occlusion of the brain vessels. The term partial paralysis is also generally used in the sense of mild paralysis among the people.
Tıpta ‘hemipleji’ adı verilir. Benzer tanımlar ise “inme, serebrovasküler hastalık, stroke” gibi kelimelerdir.
Beyin damarlarının kanaması, tıkanması sonucu beyne giden kan akımının yavaşlaması veya kesilmesi ile oluşan kuvvetsizlik (kas sinir kontrol kaybı), his bozukluğu, bilişsel (kognitif) fonksiyon kayıplarından; komaya kadar ulaşan klinik tablolar ile belirli bir hastalıktır.
Hasta ve hasta yakınlarının en çok merak ettiği ve sürekli sorulan soruların başında kısmi felç hastasının ne kadar sürede iyileşeceğidir. Damar tıkanıklığına bağlı tüm inmelerin üçte ikisi kısmi felce yol açar. Felç geçirdiğinizde, beyin hücrelerinin bir kısmı zedelenir. Bundan dolayı eskiden yapabildiğiniz fonksiyonları yerine getirmede güçlük yaşarsınız.
Bu hücrelerin yeniden canlanabilmesini sağlamak yani iyileşmek için rehabilitasyon şarttır. Hastalar tıpkı bir bebek gibi yürümeyi, kollarını hareket ettirmeyi yeniden öğrenme öğreneceklerdir. Bu yeniden öğrenme sürecinde profesyonel bir destek ile rehabilitasyon uygulanmaz ise yanlış hareket şekilleri gelişir, örneğin hasta yürüse bile çok bozuk bir şekilde aksayarak yürür. Rehabilitasyon bu hastalar da yaşamın birer parçası olmak zorundadır.
In strokes caused by vascular occlusion or clotting to the brain rehabilitasyon süreci 6. aya kadar sürebilir. Tüm inmelerin %15-20’sini constituent brain hemorrhages however, it usually heals faster, in a period of 3 months. recovery may occur in time. Brain improvement in stem strokes 1 year or longer may be required. Of course, these times are average values; certain person's recovery time cannot be known. Intense and well planned, even years after stroke New improvements can be achieved with rehabilitation.
İyileşme sürecini izlemeyi kolaylaştıran bir yöntem hasta ve hasta yakınlarının inmenin yol açtığı güçlükler hakkında açık sözlü olmasıdır. Böylece iyileşme için gerçekçi hedefler daha rahat ortaya konulur. Başlangıçtaki güçlükler tam olarak bilindiğinde rehabilitasyon dönemi boyunca elde edilen faydaların izlenmesi kolaylaşır. Bu arada çok önemli bir konu da şudur: Her inme veya felç hastası kendine has olsa da kısmi felcin atlatılması ve iyileşme sürecinde bazı ortak özellikler görülebilir.
When paralysis is mentioned, weakness in arms and legs, symmetry disorder in face and speech problems are the first findings that come to mind in our country.
, weakness in the body half against the affected side of the brain, impairment of speech and writing (aphasia),
to know the correct word but not to speak the desired word, to neglect the patient side of the body, swallowing problems,
depresyon, duygu kontrol bozuklukları (emosyonel problemler), yorgunluk, his kayıpları, hafıza-öğrenme-düşünme problemleri, dikkat dağınıklıkları gibi başka problemler de görülmektedir.
Depending on the severity of the bleeding or obstruction, the problem area of the brain, the person's findings vary.
The healing process and treatment plan vary according to each individual.
Konvansiyonel yöntemler, nörofizyolojik tedavi yöntemleri, aktivite temelli rehabilitasyon uygulamaları, elektroterapi teknikleri ve ortezlerin kullanımı tedavi yöntemlerinin arasındadır. Ayrıca mesane ve bağırsak rehabilitasyonu, iş-uğraşı terapisi, yutma rehabilitasyonu, ağrı tedavisi , spastisiteye yönelik botoks enjeksiyon içeren tedaviler de kullanılır.
It should be noted that each patient is different. The aim of the treatment is to fulfill the functions of the person as much as possible.
While preparing treatment plan; it is very important to prepare a path for the most needed one, bringing the activities of daily life closer to the old one, for the sociocultural structure and the functionality that suits his own wishes.
It is necessary to take the body and its tasks together as a whole.
Kısmi felç tedavisi için istanbul anadolu yakası Ataşehir’de bulunan, Eksen Sağlık, Bakım Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezimizde prof. doktorlar yönetiminde uzman fizyoterapistlerce uygulanan program ve tedavi imkanları mevcuttur. Merkezimizde felç geçirmiş hastalar için 7 / 24 hemşire ve bakım hizmetimiz bulunmaktadır. Her biri kendi alanında uzman bakıcılar hastaların tüm bakım hizmetlerini yapmaktadırlar. Bakıcı veya refakatçiye ihityaç duymadan hizmetler yürütülmektedir. Ateş, Nabız, İlaç kontrolü ve ani müdahaleler için yine 7 / 24 hemşire bulunmaktadır.
İletişim için 0 216 518 0 518 numaradan ulaşabilir veya İletişim menüsünden diğer iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Youtube videolarımıza ve hastalarla yaptığımız röportajlara göz atabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dileriz…