Kısmi Felç Beyin damarlarının kanaması veya tıkanması sonucu gelişen felci ifade etmek için kullanılır. Kısmi felç tabiri genelde halk arasında hafif geçirilen felç anlamında da kullanılmaktadır
Tıpta ‘hemipleji’ adı verilir. Benzer tanımlar ise “inme, serebrovasküler hastalık, stroke” gibi kelimelerdir.
Beyin damarlarının kanaması, tıkanması sonucu beyne giden kan akımının yavaşlaması veya kesilmesi ile oluşan kuvvetsizlik (kas sinir kontrol kaybı), his bozukluğu, bilişsel (kognitif) fonksiyon kayıplarından; komaya kadar ulaşan klinik tablolar ile belirli bir hastalıktır.
Hasta ve hasta yakınlarının en çok merak ettiği ve sürekli sorulan soruların başında kısmi felç hastasının ne kadar sürede iyileşeceğidir. Damar tıkanıklığına bağlı tüm inmelerin üçte ikisi kısmi felce yol açar. Felç geçirdiğinizde, beyin hücrelerinin bir kısmı zedelenir. Bundan dolayı eskiden yapabildiğiniz fonksiyonları yerine getirmede güçlük yaşarsınız.
Bu hücrelerin yeniden canlanabilmesini sağlamak yani iyileşmek için rehabilitasyon şarttır. Hastalar tıpkı bir bebek gibi yürümeyi, kollarını hareket ettirmeyi yeniden öğrenme öğreneceklerdir. Bu yeniden öğrenme sürecinde profesyonel bir destek ile rehabilitasyon uygulanmaz ise yanlış hareket şekilleri gelişir, örneğin hasta yürüse bile çok bozuk bir şekilde aksayarak yürür. Rehabilitasyon bu hastalar da yaşamın birer parçası olmak zorundadır.
في السكتات الدماغية الناتجة عن انسداد الأوعية الدموية أو تخثر المخ rehabilitasyon süreci 6. aya kadar sürebilir. Tüm inmelerin %15-20’sini المقوم، مكون، جزء من نزيف في المخ ومع ذلك ، فإنه عادة ما يشفى بشكل أسرع ، في غضون 3 أشهر. قد يحدث الانتعاش في الوقت المناسب. مخ تحسن في ضربات الساق قد تكون مطلوبة سنة واحدة أو أكثر. بالطبع ، هذه الأوقات هي قيم متوسطة وقت الشفاء لشخص معين لا يمكن معرفته. مكثفة وجيدة التخطيط ، حتى بعد سنوات من السكتة الدماغية يمكن تحقيق تحسينات جديدة مع إعادة التأهيل.
İyileşme sürecini izlemeyi kolaylaştıran bir yöntem hasta ve hasta yakınlarının inmenin yol açtığı güçlükler hakkında açık sözlü olmasıdır. Böylece iyileşme için gerçekçi hedefler daha rahat ortaya konulur. Başlangıçtaki güçlükler tam olarak bilindiğinde rehabilitasyon dönemi boyunca elde edilen faydaların izlenmesi kolaylaşır. Bu arada çok önemli bir konu da şudur: Her inme veya felç hastası kendine has olsa da kısmi felcin atlatılması ve iyileşme sürecinde bazı ortak özellikler görülebilir.
عندما يذكر الشلل ، فإن الضعف في الذراعين والساقين واضطراب التماثل في مشاكل الوجه والكلام هو أول ما يتبادر إلى الذهن في بلدنا.
Kaslarda katılık (spastisite), ağrılı kas spazmları, beynin etkilenen tarafının karşı vücut yarısında güçsüzlük, konuşma ve yazı yazmada bozukluk(afazi),
لمعرفة الكلمة الصحيحة ولكن عدم التحدث بالكلمة المرغوبة ، وإهمال جانب المريض من الجسم ، وابتلاع المشاكل ،
depresyon, duygu kontrol bozuklukları (emosyonel problemler), yorgunluk, his kayıpları, hafıza-öğrenme-düşünme problemleri, dikkat dağınıklıkları gibi başka problemler de görülmektedir.
اعتمادا على شدة النزيف أو الانسداد ، منطقة المشكلة في الدماغ ، تختلف نتائج الشخص.
تختلف عملية الشفاء وخطة العلاج حسب كل فرد.
Konvansiyonel yöntemler, nörofizyolojik tedavi yöntemleri, aktivite temelli rehabilitasyon uygulamaları, elektroterapi teknikleri ve ortezlerin kullanımı tedavi yöntemlerinin arasındadır. Ayrıca mesane ve bağırsak rehabilitasyonu, iş-uğraşı terapisi, yutma rehabilitasyonu, ağrı tedavisi , spastisiteye yönelik botoks enjeksiyon içeren tedaviler de kullanılır.
تجدر الإشارة إلى أن كل مريض مختلف. الهدف من العلاج هو تحقيق وظائف الشخص قدر الإمكان.
أثناء إعداد خطة العلاج ؛ من المهم للغاية إعداد مسار لأكثر الطرق احتياجًا ، لتقريب أنشطة الحياة اليومية من المسار القديم ، للهيكل الاجتماعي والثقافي والوظائف التي تناسب رغباته الخاصة.
من الضروري أخذ الجسم ومهامه معًا ككل.
Kısmi felç tedavisi için istanbul anadolu yakası Ataşehir’de bulunan, Eksen Sağlık, Bakım Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezimizde prof. doktorlar yönetiminde uzman fizyoterapistlerce uygulanan program ve tedavi imkanları mevcuttur. Merkezimizde felç geçirmiş hastalar için 7 / 24 hemşire ve bakım hizmetimiz bulunmaktadır. Her biri kendi alanında uzman bakıcılar hastaların tüm bakım hizmetlerini yapmaktadırlar. Bakıcı veya refakatçiye ihityaç duymadan hizmetler yürütülmektedir. Ateş, Nabız, İlaç kontrolü ve ani müdahaleler için yine 7 / 24 hemşire bulunmaktadır.
İletişim için 0 216 518 0 518 numaradan ulaşabilir veya İletişim menüsünden diğer iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Youtube videolarımıza ve hastalarla yaptığımız röportajlara göz atabilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dileriz…