Felç / İnme geçirmiş hastaların iyileşmesi için yatarak fizik tedavi ve rehabilitasyon vazgeçilmez bir etkendir. Yatılı fizik tedavi ve rehabilitasyon, birçok açıdan evde veya ayakta yapılan fizik tedavi ve rehabilitasyondan daha avantajlıdır.
Her iki tedavi sürecini açıklayarak daha detaylı felç tedavi sürecine bir göz atalım.
Ayaktan fizik tedavi
Belirli gün ve saatte yapılan ve hastanın herhangi bir rehabilitasyon merkezine gittiği tedavi şekline ayaktan fizik tedavi denir.
Ayaktan fizik tedavide hastanın genel durumu ve tedavi ihtiyaçları genellikle ilk muayene ile uzman doktor tarafından belirlenir.
İlk muayeneden sonra doktorlar ve Fizyoterapistler tarafından Fizik tedavi planı yapılır. Bu plan dahilinde kaç seans fizik tedavi uygulanmalı? Hangi cihazlar kullanılarak çalışılmalı? gibi soruların cevabı verilir.
Daha sonra Felç geçirmiş hastanın hastalık ve fiziki uygunluğuna göre süresi değişmekle birlikte felç / inme hastası için ortalama 4-6 hafta süren ayakta tedavi programı başlar.
İnme hastası her gün belirlenen bir saatte fizik tedavi ve rehabilitasyon salonuna gelir ve fizik tedavi uygulanır.
Ülkemizde nörolojik rehabilitasyon hastalarında ayaktan fizik tedavi seansları ortalama 30-50 dakikadır.
Hastaya göre değişmekle birlikte ağrı ve kas güçsüzlüğü için elektriksel uyarı gibi fizik tedavi uygulamaları, fizyoterapist eşliğinde egzersizler, iş-uğraşı tedavisi gibi aktiviteler yapılır.
Hasta fizik tedavi seans bitiminde evine kendi veya ilgili kuruluşun imkanları dahilinde döner ve bir sonraki seansına tekrar gelir.
Uzman doktor hastayı düzenli aralıklarla muayene eder. Hastanın rehabilitasyon odasında uygulanan egzersizleri evde tekrar etmesi beklenir.
İnme-beyin hasarı nedeniyle çok fazla özürlülüğü olmayan veya çok fazla felce maruz kalmamış kısmi felçli hastalar için ayaktan fizik tedavi uygun bir seçenek olabilir.
Yatarak fizik tedavi
Felç / İnme, beyin hasarı, MS, Parkinson hastalığı, omurilik yaralanması gibi hastalıklarda yatarak fizik tedavi ayakta tedaviden daha kapsamlıdır.
Zira İnme ve beyin hasarının erken evrelerinde felçli hastaların evden hastaneye günlük gidip gelmesi gerek hasta açısından gerekse ailesi açısından oldukça meşakkatli bir durumdur. Beyin hasarı çok olan bir hasta aynı zamanda fizik tedavi aldıktan sonra doktorlar tarafından dikkatle takip edilmelidir.
Felç / İnme geçirmiş, diz protez ameliyat sonrası veya trafik kazası sonucu hasar meydana gelmiş, kalça protez ameliyatı olmuş, parkinson veya multiple skleroz (ms) gibi hastalıkların sonrasında kaslar, tendonlar ve eklemlerde zayıflamalar meydana gelmiştir.
Bu hastalıkların sonucunda solunum, konuşma, yutma, idrar yapma gibi farklı işlevlerde önemli kayıplar meydana gelir. Bu kayıpların ortadan kaldırılması ve hastanın yeniden sağlıklı hayat standartlarına kavuşması için birçok alanda uzman bir ekibin iyi bir rehabilitasyon programı yapmasına ihtiyaç vardır.
Felç / İnme tedavisi alanında uzmanlaşmış bir yatarak fizik tedavi kliniğinde 24 saat doktor, Fizyoterapist ve hemşire gözetiminde hastaların rehabilitasyon sürecini tamamlamak en sağlıklı yoldur. Bu rehabilitasyon metoduyla yeni doğacak komplikasyonların da önüne geçilmiş olacaktır.
Yatarak fizik Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Uluslararası tedavi yönergelerine göre beyin hasarı olan hastalarda fizik tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalı ve günde en az 3 saat aktif tedaviyi içermelidir. (Kurumumuzda bu süre 4 saattir. Hasta sabah 2 öğleden sonra 2 olmak üzere her gün 4 saat fizik tedavi almaktadır.)
- Tedavi süreci boyunca fizyoterapist eşliğinde egzersiz, robotik cihazlarla egzersiz, ergoterapi, konuşma-yutma rehabilitasyonu gibi tedaviler uygulanmalıdır.
- Ayrıca rutin doktor ziyaretleri ile hastanın gelişimini yakından takip edilmeli ve gerekli rehabilitasyon programı uygulanmalı.
- Hasta bakıma muhtaç durumdaysa alanında uzman bakıcılar tarafından tıbbi bakım gerçekleştirilmelidir.
- Hastanın aktif rehabilitasyon programına katılımını sağlamak için psikolojinin iyi tutulması için psikolojik destek alınmalıdır.
- Tedavi bitiminde normal hayat standartlarına geri dönmesi için farklı aktiviteler tertip edilmelidir.
Bünyesinde alanında uzman doktorları barındıran bir Yatarak fizik tedavi merkezinde tedavi olmanın kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, psikiyatrik hastalık gibi ek tıbbi sorunları olan nörolojik rehabilitasyon hastalarında ilgili branşlardaki doktorlara hızlı bir şekilde (konsültasyon) ulaşma fırsatı sağlar.
Yatılı fizik tedavi merkezinde bulunan Rehabilitasyon ekibi, Nöroloji doktoru, Psikolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, hemşire, fizyoterapist, konuşma terapisti, iş-uğraşı terapisti, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı gibi farklı sağlık profesyonellerinden oluşmaktadır.
Rehabilitasyon ekibi üyeleri arasındaki işbirliği ve sağlıklı iletişim, hasta ve yakınları için hızlı sonuç almayı kolaylaştırı ve verimi arttırır.
Yoğun fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınan hasta daha hızlı iyileşme sağladığı bilinen bir gerçektir. Bu yoğun tedavi sürecinin en önemli faktörü hastanın bu programa katılımını sağlamaktır. bu nedenle tüm branşların birlikte hareket etmesi başarıyı arttıracaktır.
Rehabilitasyon ekibinin hastaya göstereceği ilgi, alaka ve şefkat hastanın aktif tedaviye katılımını sağlayacaktır. Bu nedenle inme hastasının iyileşmesinde en önemli rol hastaya yakın temasta olan fizyoterapistlere aittir.
Sonuç olarak iyi bir fizik tedavi ve rehabilitasyon neticesinde hastanın yatalak olarak geldiği yatarak fizik tedavi merkezinden yürüyerek çıkması mümkündür.
Eksen sağlık yatarak fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezimizde felç/inme geçirmiş geçirmiş hastaların yukarıda sayılan şartlarda tedavi olma imkanlarının tümü mevcuttur.
Doktorundan hemşiresine, psikoloğundan bakım ekibine kadar 7/24 hizmet veren bir kurumdur Eksen Sağlık. Hastalarımızın tüm ihtiyaçları herhangi bir refakatçiye ihtiyaç duyulmadan alanında profesyonel ekibimiz tarafından karşılanmaktadır.
Hastanızın kurumumuzda rehabilitasyon hizmetini almayı düşünüyorsanız bizlere aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz:
Telefon: 0216 5180518
email: [email protected]
Whatsapp: 0532 455 59 33
Daha önce kurumumuzda tedavi görmüş ve düşüncelerini bizimle paylaşan hastalarımızın videolarını izleyerek kurumumuz hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliriniz.
VİDEO / HASTA RÖPORTAJLARI İÇİN TIKLAYINIZ..
“Yatarak Fizik Tedavi Nasıl Olur? Felç/İnme tedavisi” için 2 yanıt
Yatarak fizik tedavi görmek istiyorum
Merhaba Ahmet bey. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bizimle 0216 518 0518 numaralı telefonumuzda iletişime geçmeniz durumunda detaylı bilgi paylaşılacaktır.